Happy ForeVer

Happy ForeVer

Friday, August 29, 2014

good old day dear hubby

24 ogos xxxx ialah hari lahir hubby aka MR R
so 2 weeks b4 bday aku still konpius x tau nak celebrate camne and nak bagi apa
konon nak balas balik apa yg hubby buat and bagi time bday aku!
jam tangan!

         surprise at the office!

tapi x kan aku nak bagi jam
sebab dia selalunya apa aku/orang lain  bagi suka no buat display
jadi malas dah aku nak bagi benda2 yg dia nak display sbb dia kata "sayang nak pakai"

apa pun alhamdulillah on 24 ogos aritu tuhan masih beri peluang kepada aku,niyaz and inas utk bersama dgn papa
walaupun papa makin membesar seBESAR usia papa
tapi we all tetap love papa

balik kisah hadiah hubby,
aku mmg jenis malas nak survey2 
if dah ada dlm kepala just pergi n ambik
dalam kes ni aku mmg x tau apa nak survey pun
mula2 nak arrange fine dining ngn kawan2 dia kat restoran yg privacy sikit
pastu pk x yah lah panggil kawan2
rasa cam susah nak kumpul
semua yg ON Time

then tiba2 bila dpt emel confirmation dari ejen starcruise tuk our cruise bulan 9
terus teringat apa kata aku dinner while cruising kat lake mines
inas and niyaz pun boleh rasa cruising
and for us anggap la intro sblm betul2 cruise dgn star libra
then immediately aku google
lepas check out pakej aku terus call tuk cek date and confirm details pakej
bila dah puas hati terus buat payment and lock the date!

yes we will be cruising at 6 pm at lake mines
aku pilih boat yg biasa sbb mahal gak tuk add on macam2
then boat yg ala2 garden tu cam serabut aku rasa
and i think hubby suka this moment with this boat type

so hari yg dinanti pun tiba
cuma aku risau sbb dalam pkl 3 tu hujan selebat2nya
habisla if hujan jawabnye aku cruise dalam mines shopping mall, cheh
duit burn x leh refund balik

nak dijadikan cerita jalan nak ke mines tu punye la jam yg amat
so bertolak dlm lepas asar but pkl 6 still tersangkut jam
aky dalam kete dah tensen, hubby lak kata still nak proceed or nak g tempat lain cam klcc
aku still bertekad tuk pergi
kalau bukan sbb cruise kat tasik ni mmg xde nye aku nak ke mines yg sgt la jam ni
risau takut x dapat naik so aku pun call mr balan tuk delay sikit
nasib baik dapat delay time
so we reach there around 6.30 pm
inas dah nampak muka teruja wp dia ingat just makan tepi tasik
sekali tgk aku bawak naik boat lagi la teruja 
hubby pulak kata "wah, u bawak naik boat ke"
of cos la b, i will prepare the best for us eso on ur bday
hopefully u enjoy!



             the food spread
appetizer, main course (japanese, middle east n spageti set for kid) and desserts (pudding n cake) plus sparkling juice and beryl"s heart shape choclate
one print out photo after we end our cruise




             inas she was over excited!
          
the cruising moment for abt 1 1/2 hrs was nice, we really had fun there
our 1st experience dining while cruising!

             while cruising

  when we reach home!

my token of love and appreciation for hubby

p/s as of the day i wrote this, it"s still unpacked from the box!

erm ..... again another display!!!!

whatever it is, good old day b
may you be young forever like us
inside out! ha ha😍😍😍

Sunday, August 24, 2014

gathering moments with the GENGs ~ a'fAMOSA rESORT meLAKA

dear geng
lately ni aku macam suka pulak memblogging
nampak sgt bosan dgn benda2 yg biasa aku buat seharian
so bila ada gambar2 kat phone and kebetulan storage dah penuh
baik aku store kat blog aku pulak
at least refresh balik memori gathering

So gathering pertama adalah gathering kat A'FAmosa Resort Melaka
as usual aku la President projek ni
tak tau la napa aku passion sgt buat benda2 camni
so we all gathering 1 malam jer dekat A"Famosa Resort melaka on 31/5 aritu
dekat jer and lokasi fair tuk yg dtg dari johor and KL
 kitchen view dari dining table

              the pool

we all book 4 unit banglo which consist of 4 bedrooms. sewa satu banglo dalam RM500, so akan dibahagi dgn 4 family.
so type bilik mmg mixed antara QB,KB, SB and Super Single.
tapi mmg konpem bilik luas and muat at least anak-anak 3 orang kira selesa lagi,
bilik air ada 2, so satu bilik ada direct access each.
so far semua geng x kisah janji dapat berseronok, lagipun tido satu malam je
(bukan leh buat apa2 pun) ha ha
aktiviti pun penuh, if malam2 buta bosan boleh jer terjun pool.

few months b4 event, dalam bulan 2 mmg aku dah susun atur program, lantik jawatankuasa kerja and lancarkan tabungan utk trip ni.
bukan apa untuk meringankan beban kewangan masing2 and supaya setiap org akan contribute pada eventni. 
then sapa yg berminat we all extend one more nite dekat a'famosa apartment. book time matta fair bulan 3 so dapat la murah sikit,

jawatankuasa kerja ada 4 iaitu j/k bbq, j/k games, j/k bday party. and j/k minuman. so pengagihan tugas untuk setiap sorang dibuat and proses pengumpulan bajet serta barang2 tuk dibawa. penting sbb kalau tak setiap orang akan jadi tokey pasar malam bawak segala benda.
dengan anak2 lagi mmg konpem sesak napas dlm keta.

lepas buat budget costing utk penginapan dan makan-makan termasuk bbq so we come up dgn RM200/family.
hadiah exchange dalam RM20 camtu
pastu tuk cabutan bertuah adults and kids sesiapa leh donate barang2 2nd hand masing2 dgn syarat kena wrap.
kira berbaloi lah dapat mandi pool unlimited time and makan-makan semua.

petang lepas check in aktiviti rewang bermula, we all pilih umah yg dah ada extended kitchen.
so dikepalai oleh cik aya (bekas manager restoran kenny rogers)
aktiviti basuh ayam, pemerapan ayam, ikan seafood bagai dan membuat sos, salad dimulakan.

lewat petang, aktiviti bermula dgn games utk dewasa dan kanak-kanak.
aku lantik cikgu seni aka cikgu salwa sbg ketua.
bebudak mmg happy nak masuk esp bila ada hadiah, he he


               aktiviti sukaneka

malam je we all start bbq and exchange present to the geng and anak anak2
we all dah agreed yg lelaki geng memanggang he he
yg pompuan aktiviti menggossip
tema malam tu semua warna hitam and merah




makanan mmg banyak malam tu
so enjoy makan sambil bergossip
bermonopod and selfie welfie x dilupakan

pagi2 esoknya semua berkumpul
rumah banglo aku tuk aktiviti breakfast
sambil sesapa yg terjun pool dibolehkan
rumah aku masak nasi goreng diketuai oleh MAS
dia ni mmg expert la bab masak2
so we all bergossip lagi sambil makan
gathering seronok sgt wp cuma satu malam jer
apa pun insha allah kita akan buat aktiviti tahunan
tq geng for all your support to make this thing happen
sgt appreciate ~~~

~ by me, zila ~


                                                                our farewell photo
p/s anak dara depan sekali tu as usual anak dara aku ... ha ha ha





Sunday, August 10, 2014

salam aidilfitri~ part 2

Happy Hari Raya
From Us: Mr & Mrs R&Z, Inas & Niyaz

                                                               the candid raya photo @ FamGlam

   the formal raya photo from RM's Family
                                               photograph by FamGlam Studio, the Garden

Ni gamba photoshoot 2nd week puasa kat studio
gila punye over kan tahunni aku raye!
bukan apa tahun lepas aku x beraya sbb berpantang sbb sambut niyaz (wp hakikatnye aku sempat attend open house PM najib!)
so aku just celebrate kat KL
family in laws dtg ke KL so hidangan kuih raye xde la
tapi sempat gak beli bekas kuih raya kat RomantikA, Tmn Dagang (Atas permintaan Ibu Mertuaku)
walaupun x de sapa yg berkunjung umah aku time tu!

Raye tahunni mestila sesi balas dendam
lebih2 lagi beraya kat kampung aku!
baju sedondon ada 2 kaler
aku sendiri ada 7 helai baju raye (termasuk baju raye aku tahun lepas)
walaupun aku sedo diri aku time berpantang tahun lepas "seksi" tapi aku gi gak kat Ampang Point
So aku beli baju Butik Citra, tapi x muat ha ha
tu yg aku bring fwd tahunni

1ST DAY ~ CERITA PAGI SYAWAL
awal2 pagi we all mandi just nak sesi bermaafan n photoshoot
so mmg terkocoh kacah gak la nak bersiap
so hubby makan and minum ala kadar jer ha ha


inas dpt duit raye!
baju we all : all by BMO tailor @ taman cahaya, ampang
Tudung recycle : JALAN TAR

bermaafan he he

   the not in "studio" photo
   the real kampung style

1st day we all pakai kelabu asap beli kan BMO. 2nd day pakai kaler biru (ikut warna baju recycle hubby tahun lepas), aku pakai baju beli kat vietnam (RM50 x silap) luckily dapat warna matching
 inas ngn niyaz pulak aku beli kat cotton picking, GE Mall "checked" style ( baju inas pagi raye siap aku jahit sendiri tuk alter), lucky gak dapat kaler buru hampir matching

  the "baraan" org kampung
tudung : the matching and new by Amra, ampang point

       the tergolek raye sakan!
       inas?! lost in translation

HARI KE-2 SYAWAL
as usual mmg we all akan beraya di rumah warisan datuk nenek, makcik & pakcik yg tinggal kat selang 3 kg dari kampung aku
almaklum mak & ayah pun asal satu kampung so xde la jauh sgt
sebelum gi beraya umah makcik and pakcik we all sempat berphoto shoot kat kedai SMART PHOTO
tak sangka kedai ni still bertahan lagi sampai sekarang wp dilanda trend "SELFIE" (macam kat bawahni)

di dalam kereta otw ke rumah arwah "makwe" (aka nenek) and "pakwo" (aka datuk)
baju aku : ready made from vietnam
tudung : butik amra, ampang point
kasut: ipanema selipar bodo (ha ha hidden)

     journey to simpang renggam ke kedai "SMart Photo"


inas bergaya comel (b4 that mengamuk nak bertudung!)


   the joyful niyaz pakai baju melayu teluk belangah / belanga? whatever

  the 3 siblings (without "kakak" and in left my SIL)
seronok makan rambutan raye!

tahunni mmg meriah la raye kat kampung (sepekan dgn haiza dag dig dug... di dalam dada)
side hubby mmg x balik (sbb hubby yg kata "x yah") 
so next year nampak gayanye seminggu la dok utara
(tapi nak try 2nd day raye berjalan2 ~ vacation) ha ha ha
sbb family hubby x besar....

HARI KE-3 SYAWAL
Pagi2 lagi we all dah gerak ke JB
Almaklum aku kan Project MAnager so kena la ikut jadual aku
Bermula kat skudai, pasir gudang, JP Perdana sampaila TUTA
alhamdulillah tahunni dapat pusing semua rumah sedara (pakcik and makcik both side)
Inas happy harini sebab dapat bertudung

ustazah pilihan
Baju : kain bahan dari Vietnam (vietnam silk)
* TQ to our tailor Rizal from MEDAN MARA (BAzar RAkyat)
Tudung : sponsored by Datin Som

  si hero kecik dah berbaju kasual
  baju by RL @ PV
  jeans : H&M, NU Sentral
  puting by Avent (ha ha ha)

bermanja dgn ibu
the vietnam baju
tudung : radiusite

HARI KE-4 SYAWAL
Hari ke-4 mmg xde hasrat nak kemana-mana tuk beraya
just tunggu org datang if ada org nak datang la
but we all sempat menyelinap ke JPO on this day
ramai gak manusia yg beraya kat JPO
aku xde la beli apa2 sajer jer tapi sempat gak beli Kasut
ha... ha...ha (wp kasut kat umah sampai x muat almari)

Hajat we all nak ke SINGAPORE terpaksa ditangguhkan
sebab takut rushing and jam teruk bila lambat nak balik ke KL nanti
so we all plan next time jer la ker SINGAPORE
lagipun wishes hubby yg nak tengok "SINGA PANCUT AIR DARI MULUT"
nampak gayanye takde la yg ada"RENDANG masuk MULUT"
apa pun raya ni enjoy as my siblings semua balik
cuma next year, mesti mak akan keluarkan ayat sarcastic sbb semua anak2 akan beraya bersama mentua masing2 (termasuk aku)
insya allah if ada kelapangan
aku akan jejak kaki gak kat kampung ku next year wp sekejap
dapat jumpa mak and ayah mntak maaf pun syukur kan!
ok that"s all our hari raya story 1435H
maaf zahir batin dari kami sekeluarga

   sessi membuli niyaz, the crying hero!

    ~ THE END ~






Saturday, August 9, 2014

salam aidilfitri ~ part one ~

dearest muslim and muslimat,

                 selamat hari raya dari kami
                       maaf zahir batin
                  
thanks,

inas & niyaz
for and on behalf of our loving parents;
 Mr & Mrs R&Z, pontian, johor

p/s
wait for the upcoming our part 2 hari raye  story

Friday, August 8, 2014

camar laut resort

assalam to all
jap tadi tgk photo stream and terkipat kat gambar kids kat camar laut resort, sg pelek, bagan lalang sepang

                   at recep area
p/s yg anak2 aku main sembunyi ibu and mini racing kat atas tu
               inas muka happy konon

so tak pasal2 rasa nak blogging tuk special entry camar laut resort (CLR)
we all ke sini atas event mini family day tuk sektor office aku
so plan secara tetiba b4 aku ke HCM as usual aku lah yg offer diri jadi project manager
after few survey tuk spot yg sesuai
and after few selection and rejection
tetiba terjumpa website ni kat google
pastu bila call tuk check date, CLR inform available
so apa lagi we all book tuk 8 unit (4 chalet)
if sesapa interested boleh refer kat website CLR


CLR ni dulu adalah utk latihan di bawah lembaga kemajuan ikan malaysia (LKIM)
ni explanation sikit kat intro website diaorang (he he sbb aku malas nak tulis)

 so penginapan kat sini ada 3 types, asal nak book yg suites tu at least privacy sikit tapi malangnya that day dah fully book
so yg tinggal adalah chalet berkembar saja, so we all book 4 chalet (ada 8 units). apapun still puas hati wp both rooms cater 2 single beds only (bukan queen)
tapi tak kisah as nak tido kat queen bed kat rumah la (ha...ha....)
layan gambo2 bilik (ambik dari website)


so chalet we all adalah 2 gambar yg bawah sekali
2 bilik then ada mini living hall with sofa and tv
toilet ada satu jer on sharing basis (berasingan antara toilet n shower)
price tuk each types of room reasonable
siap ada pakej bbq (tapi not actual bakar2) but considered as dinner with one set lauk ikan bakar on buffet style
all together aku spent all dlm RM260 x silap (for 3A 1k including bfast for 4 and 
dinner on per head)


daytime we all buat aktiviti yg dah we all plan
macam sukaneka for adults and kids
sapa menang dapat adiah
yg adult sempat la main games masa kecik2 dulu macam "baling selipar" tu
nak main galah panjang mcm x syariah la pulak

                  inas jadi mumia
(dia suka sbb ala2 macam model)

sapa kalah dapat adiah goodies kenangan je sbb g family day
bebudak suka sbb dpt barang2 frozen
ha ha ha (inas kalah)
we all kat sini cuma 1 nite jer
time we all pergi swimming pool still under construction so maybe next time leh dtg lagi
CLR dekat jer ngn pantai jalan kaki dalam 5 minit or if malas rent a bike
so siapa yg nak beromantik melihat matahari terbenam leh la lepak kat beach



                   inas si ratu pasir

then sesapa yg ratu dapur leh la singgah kat pasar basah beli fresh seafood and ikan
bab mahal or murah x sure la sbb aku bukan pakar survey and compare!
pasar dekat jer ngn pantai, if drive from CLR keluar belok kiri then drive terus nampak simpang belok kanan
terus jer sampai nampak pasar belah kanan
aku aritu beli ikan and sotong sikit buat ada2 orang kata
so far gi sini puas hati gak
short trip and ada suasana lain sikit
area bagan lalang ni pun x crowded macam kat PD
ramai gak org bercamping
tapi bukan kat base camp
diaorang buat exactly kat depan2 beach
if drive terus nampak la resort yg gqolden palm tree tu!

depan beach tu (belakang CLR) pun ada fames seafood restaurant, but kena datang awal sbb org penuh
one yg femes adalah "senandung malam"
cuma we all x berkesempatan merasa makan kat sini, maybe next time
so far tu jer nak share to those yg minat nak buat short trip ke bagan lalang
enjoy yo
chau chin chau